Άνθρωπος: μια ψυχή επιβαρυμένη με ένα πτώμα, στους ώμους...

. . . . . . . . . . . . . . . . . . [ Ε π ί κ τ η τ ο ς ] . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

η δολοφονία των λιμενεργατών

Με πανό που αναρτήθηκε αργά το μεσημέρι στους παλιούς κυλινδρόμυλους της Ευαγγελίστριας, οι Μέρες Ταξικής Μνήμης θύμισαν χθες την επέτειο των 74 χρόνων από τις 9 Μαΐου 1934, τότε που δολοφονήθηκαν οκτώ λιμενεργάτες και αλληλέγγυοι εργάτες «από το κράτος και τα αφεντικά των αλευρόμυλων του λιμανιού», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση με το ιστορικό των γεγονότων.
Οι ιδιοκτήτες των μύλων αγόρασαν μηχάνημα που θα μετέφερε το σιτάρι από τα αμπάρια των πλοίων στις δεξαμενές αποθήκευσης, χωρίς να παρεμβάλλονται οι λιμενεργάτες – φορτοεκφορτωτές. Προσέφεραν δε στους εργάτες 6 δραχμές ανά τόνο σταριού που θα εκφόρτωνε το μηχάνημα, αλλά οι τελευταίοι, σε γενική τους συνέλευση στις 7 Μαΐου, απέρριψαν την προσφορά κι αποφάσισαν απεργία.
Τα εγκαίνια του μηχανήματος είχαν προγραμματιστεί για τις 9 Μαΐου. Οι απεργοί με τις οικογένειές τους και όσους υποστήριζαν τα αιτήματά τους, επιχείρησαν να αποτρέψουν την εκφόρτωση του πλοίου «Λίμνη», αλλά απωθήθηκαν από τους στρατιώτες, τους οποίους είχαν κινητοποιήσει οι ιδιοκτήτες των μύλων. Επιχείρησαν, επίσης, να προσεγγίσουν το πλοίο από τη θάλασσα, αλλά έβαλλε εναντίον τους πολυβόλο από την ταράτσα των κυλινδρόμυλων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά πέντε άτομα και να τραυματιστούν πολλά ακόμη.
Με τα πτώματα των λιμενεργατών στους ώμους, οι εξεγερμένοι κινήθηκαν προς το κέντρο της Καλαμάτας, καταστρέφοντας την Τράπεζα Αθηνών, κρατικά κτήρια, μέσα μεταφοράς, το σπίτι ενός από τους ιδιοκτήτες των κυλινδρόμυλων και διέλυσαν τη στρατιωτική φρουρά. Ξέσπασε νέα σύγκρουση, με τρεις επιπλέον νεκρούς. Στις 10 Μαΐου, οι κηδείες των νεκρών είναι ξέσπασμα οργής απέναντι στην εξουσία και στην εκμετάλλευση. Τα σωματεία της πόλης απεργούσαν, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος κατήγγειλε ευθέως τις στρατιωτικές Αρχές ως υπεύθυνες για τη σφαγή.
Νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων καταστολής έπεσαν οι Αντ. Μαραγκουδάκης, Ανδ. Σπάλας, Παν. Μπλίκος, Γιάννης Κολιτσιδάκης, Π. Πηλίκας, Βασ. Γιαλατσινός, Βασ. Καπετανέας, καθώς και μια γυναίκα, που σκοτώθηκε μέσα στο περίπτερό της.

-από την εφημερίδα Θάρρος Μεσσηνίας, 10/05/08

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

τι έχουμ' εδώ..?